İnatçı Lekeler Halıdan Nasıl Temizlenir?
İnatçı lekeler ile uğraşmak çoğu zaman oldukça zordur, ancak hangi lekenin nasıl çıkarılacağını bilirseniz, bu zorlu izlerin üstesinden gelebilirsiniz. Özellikle de halılar üzerindeki inatçı lekelerden nasıl kurtulacağınızı bilmek, işinizi epey kolaylaştıracaktır. İşte lekeleri halınızdan çıkarmak için yapmanız gerekenler:
Halıdan Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?
Halınıza kahve döküldüyse endişelenmeyin; çünkü kolaylıkla çıkarmanız mümkün. İlk olarak halının üzerindeki kahvenin yoğun kısmını kağıt havlu yardımıyla alabilirsiniz. Bu sayede kahvenin halınızın derinlerine işlemesini engellemiş olursunuz. Ardından içinde çamaşır suyu bulunmayan deterjanınızı lekenin üzerine dökün ve 30 - 45 saniye kadar bekletin. Son olarak ıslak bir bezle silerek lekeyi halınızdan çıkarabilirsiniz.
Halıdan Oje Lekesi Nasıl Çıkar?
Evinizde aseton bulunuyorsa, hemen lekenin üzerine dökerek bir müddet bekleyin. Daha sonra çok bastırmadan ve halınıza zarar vermemeye dikkat ederek hafif dokunuşlarla ovarak lekenin çıktığını görebilirsiniz.
Halıdan Kan Lekesi Nasıl Çıkar?
Halınıza damlayan kan lekesini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı kan lekesinin üzerine serpin. Bir süngeri hafifçe ıslatın ve lekenin üzerini bu süngerle ovun. Böylece halınızın üzerindeki kan lekesini çıkarabilirsiniz.
Halıdan Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
Halınızın üzerinde küf lekesi oluşmuşsa, birkaç aşamada bu lekeden kolayca kurtulabilirsiniz. İlk olarak, küfü bir fırça kullanarak fırçalayın. İkinci aşamada, bir elektrik süpürgesi ile küfü temizleyin. Sabunlu su ile ıslattığınız bir bezi, küfün bulunduğu alana uygulayın. Son aşamada, yarım limonun suyunu, bir bardak suyun içerisine sıkın. İçine biraz da sofra tuzu ekleyin ve bu karışım ile ıslattığınız bezinizle küflü alanın üzerini ovarak silin.
Halıdan Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Halınızın üzerine dökülen boya hâlâ nemli ise, deterjanlı suya ıslatılmış bir sünger kullanarak lekeyi çıkarmanız mümkündür. Ancak bu sırada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, boya lekesini çıkarmaya çalışırken, daha fazla alana yaymamanızdır. Bunun için lekeyi temizlerken, küçük çaplı dairesel hareketler ile ve dıştan içe doğru silmeniz gerekecektir.
Boya lekesi kurumuş ise, ilk adımda lekeyi ıslatmalısınız. Bir sprey şişenin içerisine su koyarak kurumuş boya lekesinin üzerine birkaç kez püskürtün ve yumuşamasını sağlayın. Lekenin yumuşadığından iyice emin olduktan sonra bir bezle ovarak lekeyi çıkarabilirsiniz. Eğer zorlu bir boya lekesi ile uğraşıyorsanız, bir tinerden de yardım alabilirsiniz. Bu durumda tiner döktüğünüzün bir bez ile lekeyi temizlemeyi deneyebilirsiniz.
Halıdan Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?
Halınızın üzerine kırmızı şarap döküldüyse, kullanmanız gereken malzemeyi söylediğimizde biraz şaşırabilirsiniz, ama sonucunu gördüğünüzde bize hak vereceğinize eminiz. Bahsettiğimiz bu malzeme, tıraş kremi. Kırmızı şarap dökülen alanın üzerine bir miktar tıraş kremi sürün. Bezinizi biraz ıslatın ve lekeli alanı ovarak temizleyin.
Eğer karşınızda inatçı bir şarap lekesi bulunuyorsa, tuz ve karbonat karışımı lekenin üzerine dökün. Biraz ovalayın. Karışımın iyice halının derinlerine işlemesinin ardından elektrik süpürgesi ile temizleyin.
Halıdan Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?
Halı üzerinde görülen en zorlu lekelerden biri de, çamaşır suyu lekesidir, çünkü çamaşır suyu döküldüğü alanda renk açıcı bir özellik gösterir. Bu nedenle halınızın üzerine çamaşır suyu dökülürse, hızlı bir şekilde müdahale etmeniz büyük önem taşır. Halınızın üzerine çamaşır suyu döküldüğü anda, o bölgeye su dökün. Böylece çamaşır suyunun içerisindeki kimyasalın etkisini azaltmış olursunuz. Ancak su döktüğünüz alanı ovalayarak temizlemeye çalışmayın. Aksi halde lekenin yayılmasına sebep olabilirsiniz.
Daha sonra lekeden kurtulmak için karbonatlı su kullanabilirsiniz. Yine de lekeden kurtulamazsanız, eczaneden aldığınız alkol ile silmeyi deneyebilirsiniz.
Not: Aldığınız halı türüne göre leke çıkarma yolları farklılık gösterebilir. Herhangi bir problemle karşılaştığınızda yukarıdaki yolları denemeden önce satıcınızdan bilgi alınız.